Tillsammans: Vård & Politik är en mötesplats för välfärdspolitisk dialog om framtidens hälsa, vård och omsorg i Almedalen 2024.

Med tyngdpunkt i öppna och perspektivskapande samtal, högt i tak och rika möjligheter till värdefulla möten bjuder vi in till Almedalen Classic. Välkomna!

Plats för samtliga evenemang:
Volare Vinbar, Strandgatan 20

TISDAG 25 juNi

08:00 – 09.20: Heta panelen (TILLSAMMANS)

Vad vill politikerna (SD, C & Mp) ska ske inom hälso- och sjukvårdsområdet? Hur ska framtidens hälso- och sjukvård utformas?

Här vänder vi på perspektiven och låter politiker fråga ut en panel av experter om sina hjärtefrågor. Tisdag till torsdag kan man lyssna till ”Heta panelen” som idag gästas av företrädare för Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Politikerna ställer frågor till experter från organisationsforskning, läkemedelsbranschen, medtech och patientorganisationer, som utifrån sina roller får besvara dem.

Frukost serveras från 07.30 till 08.00.

Medverkande:
Carita Boulwén (SD), riksdagsledamot, Socialutskottet
Christofer Bergenblock (C), riksdagsledamot, Socialutskottet
Ulrika Westerlund (MP), riksdagsledamot, Socialutskottet
Peter Leander, chef politik och kommunikation, Lif – de forskande läkemedelsföretagen
Hans Winberg, generalsekreterare, Stiftelsen Leading Health Care
Anna Lefèvre Skjöldebrand, vd, Swedish Medtech
Lena Strömberg, vd, Medtech4Health

Patientrepresentant:
Lotta Håkansson, ordförande, Reumatikerförbundet

Almedalsprogrammet

 

9.30 – 10.50 TEMADAG HUVUDMANNASKAP (Tillsammans)

Vem ska vara huvudman för vården – spelar det nån roll?

Huvudmannaskapet har seglat upp som en av de viktigaste reformfrågorna inom hälso- och sjukvården. Men vad innebär egentligen huvudmannaskap, och kan ett förändrat huvudmannaskap påverka centrala processer som nära vård, försörjning av läkemedel, teknik och kompetens?

Regeringen har uppdragit åt en parlamentarisk kommitté att ta fram beslutsunderlag för införande av ett helt eller delvis statligt huvudmannaskap för hälso- och sjukvården. Bakgrunden är omotiverade geografiska skillnader, möjliga effektivitetsvinster av ökad centralisering, samt önskemål om ökat statligt ansvar som synliggjorts i samband med Coronapandemin. Indirekt finns en förhoppning att lösa synes eviga brister i fråga om tillgänglighet, samverkan, upptag av innovationer och arbetsmiljö. Vad huvudmannaskapet inbegriper kan inkludera finansiering och budgetfördelning, godkännande och upphandling, avtalsvillkor och ersättningssystem, riktlinjestyrning, infrastruktur och datadelning, samt uppföljning och ansvarsutkrävande. Allt detta kan påverkas – positivt, negativt eller inte alls – av var huvudmannaskapet i berörda fråga läggs. Vi diskuterar hur en ändamålsenlig ansvarsfördelning inom olika vårdområden kan se ut, och i vilka fall det kan vara lämpligt med en ökad centralisering.

Keynote:
Anna Krohwinkel, forskningschef, Stiftelsen Leading Health Care

Medverkande:
Fredrik Lundh Sammeli (S), vice ordförande socialutskottet
Marie Morell (M), ordförande regionstyrelsen, region Östergötland samt vice ordförande SKR:s sjukvårdsdelegation
Carl-Johan Schiller (KD), andre vice ordförande, Primärvårdsnämnden, Region Stockholm
Peter Leander, samhällspolitisk chef, Lif – de forskande läkemedelsföretagen
Kristina Taylor, ordförande, Sveriges Psykologförbund
Tobias Alfvén, ordförande, Svenska Läkaresällskapet
Anna Lefèvre Skjöldebrand, vd, Swedish Medtech

Patientrepresentant:
Lotta Håkansson, ordförande, Reumatikerförbundet

Moderator:
Hans Winberg, generalsekreterare, Stiftelsen Leading Health Care

Almedalsprogrammet

 

12.00-13.00 HUVUDARRANGÖR: LIF

Från forskningsframsteg till verklig patientnytta – genom regelförenkling?

En effektiv implementering av nya innovationer är avgörande för kvalitetsförbättring i hälso- och sjukvården, men potentialen av vetenskapliga framsteg bromsas av ett läkemedelssystem illa anpassat för den snabba och individanpassade läkemedelsutvecklingen. Kan regelförenklingar öka patientnyttan?

Sverige är ledande inom innovation och ett föregångsland inom många områden av hälso- och sjukvården, men står inför en paradox. Trots en snabb framväxt av det som efterfrågas i den svenska life science-strategin har innovationerna ofta svårt att nå hela vägen fram till de patienter som behöver dem för att leva längre och friskare liv. Det drabbar individer, men påverkar även Sveriges attraktionskraft för forskningsinvesteringar. Oförutsägbara och snåriga processer, regelkrångel och oklar ansvarsfördelning ökar läkemedelsföretagens och myndigheters administrativa börda, hämmar konkurrenskraft och står i vägen för hälso- och sjukvårdens möjlighet att använda nya, effektiva läkemedel. Hur kan vi bättre brygga satsningarna inom life science till implementering i sjukvården? Vilka strukturella svagheter finns i systemet för att mer effektivt kunna introducera nya läkemedel? Och kan regelförenklingar bidra till att öka patientnyttan och samtidigt stärka den långsiktiga finansieringen?

Medverkande:
Johan Hultberg (M), riksdagsledamot, Socialutskottet
Yasmine Bladelius (S), riksdagsledamot, Socialutskottet
Jeanette Edblad, nationell life science-samordnare, Regeringskansliet
Karolina Antonov, analyschef, Lif – de forskande läkemedelsföretagen
Oskar Ahlberg, vice ordförande, Riksförbundet sällsynta diagnoser
Malin Sjöberg Högrell, regionråd, Region Uppsala

Moderator:
Emma Frans, forskare, författare, folkbildare

Almedalsprogrammet

 

14.00-15.00 HUVUDARRANGÖR: MEDTECH4HEALTH

Vägen till nyttiggjord innovation – hur kan vi stärka patientens och vårdens behov?

Vad behöver göras för att nya metoder för medicinteknik lättare kan komma i användning och till nytta? Hur kan akademi, näringsliv, patienter samt vård och omsorg samarbeta för att tillsammans svara på patientens och vårdens behov?

Nyttogörandet av medicintekniska innovationer är en förutsättning för att klara den demografiska utvecklingens utmaningar för vård och omsorg. En åldrande befolkning blir mer vårdresursintensiv samtidigt som andelen människor i arbetsför ålder inte ökar i samma takt. Kan en bättre samverkan mellan alla intressenter hitta en lösning på problemet? Vi håller ett samtal med syftet att diskutera former för ett värdeskapande samarbete där vi bättre kan tillgodose patientens behov samtidigt som vårdens prioriteringar kan mötas. Med gemensamma krafter ska vi i det här interaktiva forumet samskapa och finna metoder som ger bästa nytta för patienten och vården.

Medverkande:
Maria Tunebjer, chef forskning och innovation, Vårdföretagarna​
Leif Tull, vd, CompuGroup Medical ​
Daniel Forslund, utvecklingsansvarig innovation, Vårdföretagarna​
Jens Eriksson, vd, Aleris ​

Moderator:
Lena Strömberg, programdirektör, Medtech4Health

Almedalsprogrammet

ONSDAG 26 juNi

08:00 – 09.20: Heta panelen (tillsammans)

Vad vill politikerna (S, M & V) ska ske inom hälso- och sjukvårdsområdet? Hur ska framtidens hälso- och sjukvård utformas?

Här vänder vi på perspektiven och låter politiker fråga ut en panel av experter om sina hjärtefrågor. Tisdag till torsdag kan man lyssna till ”Heta panelen” som idag gästas av företrädare för Socialdemokraterna, Moderaterna och Vänsterpartiet. Politikerna ställer frågor till experter från organisationsforskning, läkemedelsbranschen, medtech och patientorganisationer, som utifrån sina roller får besvara dem.

Frukost serveras från 07.30 till 08.00.

Medverkande:
Mikael Dahlqvist (S), riksdagsledamot, Socialutskottet
Johan Hultberg (M), riksdagsledamot, Socialutskottet
Carina Örgård (V), regionråd, VGR
Karolina Antonov, tf vd, Lif – de forskande läkemedelsföretagen
Frida Lundmark, sakkunnig, Life Science, Lif – de forskande läkemedelsföretagen
Hans Winberg, generalsekreterare, Stiftelsen Leading Health Care
Anna Lefèvre Skjöldebrand, vd, Swedish Medtech
Lena Strömberg, vd, Medtech4Health

Patientrepresentant:
Emma Henriksson, ordförande, Diabetes Stockholm samt generalsekreterare, Famna

Almedalsprogrammet

 

9.30 – 10.50 TEMADAG INNOVATION (tillsammans)

1 miljard till innovativa behandlingar- så blir värdet för patient och vård

Ansträngd ekonomi i regioner och kommuner samt ett ökat patienttryck för ökad vårdtillgänglighet och demografiska utmaningar kräver innovativa lösningar. Hur kan vi investera klokt och stödja omställningen av vård och omsorg samtidigt som stark tillväxt skapas för Sverige?

Regeringen allokerar pengar till vård och omsorg bland annat genom riktade statsbidrag. Det finns en stor risk att miljarder kommer att satsas i ohållbara lösningar som försvinner när pengarna tar slut, till exempel genom tillfälliga lösningar. Hur kan att medlen satsas på långsiktiga och hållbara lösningar som levererar resultat även bortom budgetåret 2024? Genom att arbeta tillsammans, investera i forskning och utveckling samt genom att vara proaktiva kan vi möta vårdens demografiska utmaningar, resursbrist och skapa individnära lösningar. Vid det här seminariet kommer en brett sammansatt panel att diskutera om hur olika aktörer inom vård, omsorg och näringsliv tillsammans med medborgare kan samverka för att lösa de utmaningar vi står inför. Vi går bland annat in på hur smart användning av ny teknik, läkemedel och behandlingsmetoder kan förenkla och förbättra både för den enskilda individen och för hälso- och sjukvården.

Keynote:
Annika Wallenskog, chefsekonom, SKR
Tobias Alfvén, tidigare ordförande Svenska Läkaresällskapet

Medverkande:
Annica Wallenskog, chefsekonom, SKR
Boubou Hallberg, sjukhusdirektör, Sahlgrenska sjukhuset
Cecilia Edebo, vd, Sahlgrenska Science Park
Tobias Alfvén, tidigare ordförande, Svenska läkarsällskapet
Anna Mannfalk (M), regionråd, ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Skåne
Penilla Gunther, grundare och programansvarig, FOKUS Patient
Hans Winberg, generalsekreterare, Stiftelsen Leading Health Care

Patientrepresentant:
Pernilla Gunther, grundare och programansvarig, FOKUS Patient

Moderator:
Lena Strömberg, programdirektör, Medtech4Health

Almedalsprogrammet

 

12.00 – 13.00 HUVUDARRANGÖR: LIF

Reformer för en konkurrenskraftig life science-sektor

Läkemedelsbranschen är starkt bidragande till Sveriges position som både export- och innovationsnation, samtidigt är den internationella konkurrensen om investeringar och talanger stenhård. Vilka faktorer är av betydelse för att stärka konkurrenskraften och Sverige som life science-nation?

Läkemedel – Sveriges dolda basnäring – ökar i betydelse för svensk ekonomi, och konkurrenskraftiga villkor för läkemedelsbranschen är avgörande för export, skatteintäkter och arbetstillfällen. Till det kan läggas utvecklingen av svensk hälso- och sjukvård och den patientnytta som samverkan mellan akademisk forskning och life science-företag bidrar till i form av spets-kompetens, forskningsresurser och tidig tillgång till nya terapier. Sverige ska vara en ledande life science-nation, men hur når vi dit? Vilka faktorer är avgörande för att stärka branschens konkurrenskraft? Vilka lärdomar går att dra från andra länder och vilka reformer kan öka branschens produktivitet och tillväxt? Vad krävs för att sticka ut i den stenhårda globala konkurrensen? Och hur kan Sveriges attraktionskraft för talanger, investeringar och kliniska prövningar öka? Samtalet tar sin utgångspunkt i Sveriges potential att växa som life science-nation utifrån en ny reformagenda som Lif presenterar.

Medverkande:
Fredrik Olovsson (S), riksdagsledamot, Näringsutskottet
Fredrik Ahlberg (M), riksdagsledamot, Skatteutskottet
Jeanette Edblad, nationell life science-samordnare, Regeringskansliet
Helena L Nilsson, Regionutvecklingsdirektör, VGR
Frida Lundmark, sakkunnig, Life Science, Lif – de forskande läkemedelsföretagen

Moderator:
Lisa Kirsebom, vetenskapsjournalist

Almedalsprogrammet

13.00 – 13.45 HUVUDARRANGÖR: SWEDISH MEDTECH

I morgon kan det vara för sent – varför används inte tillgänglig medicinteknik redan idag?

Medicinteknik krävs för att genomföra en framgångsrik omställning till en långsiktigt hållbar vård. Det finns flera hinder för att realisera teknikens värden. Vad är det som är så svårt?

Idag ser vi att medicinteknik inte tillgängliggörs till patienterna på samma sätt över landet. Det skapar en ojämlik vård och ger patienter helt olika livsvillkor beroende på var de bor i landet. Situationen beror delvis på att de 21 regionerna och 290 kommunerna prioriterar olika, har olika ersättningssystem, har svårt att samverka runt investeringar och har olika socioekonomiska förutsättningar. Vid seminariet presenteras exempel på hur ersättningssystem och silobudgetering skapar hinder för en effektiv användning av ersättningssystem. Detta följs av ett panelsamtal om hur förutsättningarna kan förbättras. Seminariet arrangeras med stöd av Medtronic, Evondos, CGM och Abilia.

Medverkande:
Amelie Tarschys Ingre (L), oppositionsregionråd, Region Stockholm
Emelie Orring (M), kommittéledamot Vårdansvarskommittén, regionråd, Region Uppsala
Lars-Ingvar Johansson, vice ordförande, Nätverket mot cancer
Boel Mörck, digitaliseringsdirektör, överläkare reumatologi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, VGR
Anne-Lie Öberg, styrelseledamot, Swedish Medtech

Moderator:
Heidi Stensmyren, chef Medical Affairs, Cellcolabs AB

Almedalsprogrammet

 

14.00 – 14.45 HUVUDARRANGÖR: SWEDISH MEDTECH

Är medicintekniken vårdens 42?

Allt färre arbetar i vården samtidigt som vårdbehoven ökar. Hur kan medicinteknik lösa de demografiska utmaningarna genom att stärka individens egenvårdsförmåga, bidra till bättre använd personaltid, öka antalet fria sängar på sjukhusen och minska köerna till vård?

Vid seminariet presenteras statistik och ett pågående arbete som synliggör vilka värden som skulle kunna realiseras om olika medicintekniska lösningar användes på bred front. Utifrån de preliminära resultaten resonerar vi om medicinteknik kan bidra till att kapa köer, öka tillgängligheten, stärka individen och bidra till en långsiktigt hållbar och jämlik vård. Vid panelsamtalet kommer vi beröra frågor om vad som krävs för att lösa de stora politiska utmaningarna för hälso- och sjukvården.

Medverkande:
Henrik Schildt, CIO/It-direktör, Region Östergötland
Lars-Ingvar Johansson, vice ordförande, Nätverket mot cancer
Hans Winberg, generalsekreterare, Stiftelsen Leading Health Care
Anna Lefevre Skjöldebrand, vd, Swedish Medtech
Caroline Olgart Höglund, analyschef, Myndigheten för vård- och omsorgsanalys

Moderator:
Heidi Stensmyren, chef Medical Affairs, Cellcolabs AB

Almedalsprogrammet

 

15.00 – 15.45 HUVUDARRANGÖR: SWEDISH MEDTECH

Får jag vård om kriget kommer?

Under de senaste åren har kriget kommit allt närmre Sverige. Många pratar om behovet av beredskapslager och logistik. Men kan vi med stöd av medicinteknik bedriva vård redan idag som skapar beredskap i händelse av krig?

Det pågår idag flera initiativ för att möta dagens utmaningar. Många av dessa drivs av medicintekniska landvinningar. Rätt genomförda kan de bidra till att göra vården mer resilient. Vid seminariet tar vi del av erfarenheter från Ukraina, lyssnar till svenska ledares reflektioner kring områdets utveckling och samtalar om vad det kan innebära för det fortsatta svenska arbetet. Vilken roll kan medicintekniken spela? Kan digitaliseringen stärka resiliensen?

Medverkande:
Zoryana Skaletska (via länk), professor i juridik, former minister of healthcare Ukraine, National University of Kyiv-Mohyla Academy, Ukraine
Malin Söderström, executive director, Operation Smile
Lena Björk, direktör tillsyn, Läkemedelsverket
Max Herulf, stabschef, E-hälsomyndigheten
Anna Lefevre Skjöldebrand, vd, Swedish Medtech

Almedalsprogrammet

 

16.05 – 16.55 HUVUDARRANGÖR: NÄTVERKET MOT CANCER (obs! Strandgatan 14, Gotlands museum)

EU Beating Cancer Plan – Leva väl, ett enklare liv som patient

Varje år får 65 000 svenskar cancerbesked. Trots att sju av tio överlever, påverkar cancern deras liv. EU:s Beating Cancer Plan erbjuder riktlinjer för att minska sjukdomens påverkan och förbättra livskvaliteten. Hur kan detta implementeras effektivt i Sverige?

Statistik visar att 0,6 % av Sveriges befolkning får cancerbesked varje år. Det är 65 000 personer vars liv förändras radikalt. Sju av tio överlever cancer. En del blir helt återställda och andra lever med biverkningar livet ut. Målet för all diagnostik, behandling och rehabilitering är att minska den påverkan cancer har på livet men vi vet idag att det finns mycket mer att göra för att nå det målet. EU Beating Cancer Plan är EU:s svar på hur vi ska arbeta framåt för att minska antalet personer som insjuknar och dör i cancer och skapa bättre livskvalitet för cancerpatienter och överlevare. Hur kan vi se till att det blir verklighet i Sverige?

Medverkande:
Ebba Hallersjö Hult, medgrundare, ledare, Nollvision cancer
Mef Nilbert, statlig utredare, överläkare, professor, expertrådgivare, Socialstyrelsen
Sara Johansson, intressepolitiskchef, Cancerfonden
Anna Lena Hogerud (S), regionråd, 2:a vice ordförande, Hälso- och sjukvårdsnämnden
Margareta Haag, ordförande, Nätverket mot cancer
Johan Hultberg (M), Riksdagsledamot, Socialutskottet

Obs! Platsen för detta seminarium är Strandgatan 14, Gotlands museum, ”Cafeét, Gotlands Museum”

Almedalsprogrammet

 

17.05 – 17.55 HUVUDARRANGÖR: NÄTVERKET MOT CANCER (obs! Strandgatan 14, Gotlands museum)

Vad innebär en ny uppdaterad cancerstrategi i Sverige?

Under 2024 revideras den nationella cancerstrategin. En uppdaterad strategi ska täcka allt från prevention till uppföljning och inkludera åtgärder, insatser och kompetensbehov. Vad innebär en ny uppdaterad cancerstrategi ur patient-, forskning- och verksamhetsperspektiv?

Under 2024 ska den nationella cancerstrategin från 2009 ses över. Utredaren ska föreslå en uppdaterad nationell cancerstrategi utifrån ett helhetsperspektiv som omfattar prevention, tidig upptäckt, diagnostik, behandling, rehabilitering, palliativ vård och uppföljning. Inom ramen för arbetet ska utredaren bland annat se över; cancervårdens organisation, åtgärder och struktur för precisionshälsa, hälsofrämjande och förebyggande insatser, struktur för vård, kunskapsbildning och kunskapsspridning, kompetensbehov samt ökad integration cancerforskning och klinisk verksamhet. Vad innebär en ny uppdaterad cancerstrategi ur patient-, forskning- och verksamhetsperspektiv

Medverkande:
Kjell Ivarsson, nationell cancersamordnare, Sveriges Kommuner och Regioner
Mef Nilbert, statlig utredare, överläkare, professor, expertrådgivare, Socialstyrelsen
Karin Eriksson, forskningschef, Cancerfonden
Yasmine Bladelius (S), riksdagsledamot, Riksdagen
Lars Ingvar Johansson, vice ordförande, Nätverket mot cancer
Michel Silvestri , Enhetschef, e-Hälsomyndigheten

Obs! Platsen för detta seminarium är Strandgatan 14, Gotlands museum, ”Cafeét, Gotlands Museum”

Almedalsprogrammet

TORSDAG 27 juNi

08:00 – 09.20: Heta panelen (tillsammans)

Vad vill politikerna (KD & L) ska ske inom hälso- och sjukvårdsområdet? Hur ska framtidens hälso- och sjukvård utformas?

Här vänder vi på perspektiven och låter politiker fråga ut en panel av experter om sina hjärtefrågor. Tisdag till torsdag kan man lyssna till ”Heta panelen” som idag gästas av företrädare för Kristdemokraterna och Liberalerna. Politikerna ställer frågor till experter från organisationsforskning, läkemedelsbranschen, medtech och patientorganisationer, som utifrån sina roller får besvara dem.

Frukost serveras från 07.30 till 08.00.

Medverkande:
Amelie Tarschys Ingre (L), regionråd, Region Stockholm
Carl-Johan Schiller (KD), andre vice ordförande, Primärvårdsnämnden Region Stockholm
Lena Strömberg, programdirektör, Medtech4Health
Anna Lefèvre Skjöldebrand, vd, Swedish Medtech
Bengt Matsson, sakkunnig, Lif – de forskande läkemedelsföretagen

Patientrepresentant:
Thomas Magnusson, ordförande, Diabetes Sverige

Almedalsprogrammet

 

9.45 – 10.50 TEMADAG BEREDSKAP (tillsammans)

Sverige är med i Nato, vad betyder det för hälso- och sjukvården?

I en värld där hoten mot samhällsstabiliteten ökar är det avgörande att hälso- och sjukvården, läkemedels-, medicinteknikbranschen och försvaret samverkar. Detta för att skapa en robust och framtidssäkrad hälso- och sjukvård nu i fredstid, för att stärka beredskapen i händelse av kris och krig.

Natos artikel 3 anger att medlemmar måste ha ett starkt samhälle där det viktigaste fungerar om det blir kris eller krig, vilket inkluderar svensk hälso- och sjukvård. Vi står inför utmaningar, men vi har också möjligheter. Genom att arbeta tillsammans, investera i forskning och utveckling och vara proaktiva kan vi både möta hälso- och sjukvårdens demografiska utmaningar och skapa beredskap samtidigt. Låt oss samtala om hur en robust och långsiktig utveckling inom life science och hälso- och sjukvården bidrar till att driva svensk utveckling och skydda vårt samhälle. Vid seminariet kommer en bred sammansatt panel att samtala om hur hälso- och sjukvården, läkemedels-, medicintekniska branschen och försvaret påverkas av Sveriges inträde i Nato samt hur aktörerna kan samarbeta för att stärka beredskapen. Det handlar om hur vi genom en teknik- och läkemedelsstödd transformation av vården kan förbereda oss för framtiden. Inte minst vad som krävs för att göra resan.

Keynote:
Claes Ivgren, generalläkare, Försvarsmakten

Medverkande:
Christian Carlsson (KD), ordförande, Socialutskottet
Taha Alexandersson, krisberedskapschef, Socialstyrelsen
Emma Spak, länsråd, Värmland
Claes Ivgren, generalläkare, Försvarsmakten
Anna Lefevre Skjöldebrand, vd, Swedish Medtech
Bengt Mattson, hållbarhetsanvarig, Lif – de forskande läkemedelsföretagen

Patientrepresentant:
Emma Henriksson, ordförande, Diabetes Stockholm samt generalsekreterare, Famna

Moderator:
Bengt Matsson, sakkunnig, Lif – de forskande läkemedelsföretagen

Almedalsprogrammet

 

12.00 – 14.00 HUVUDARRANGÖR: MEDTECH4HEALTH, SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET, CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA

Sjukhusvård i hemmet – så snabbt går utvecklingen

Vilka möjligheter och systemhinder ser vi i den pågående och effektiva utvecklingen av Hospital@Home (HaH) här i Sverige? Hur ser fenomenet ut ur ett svenskt perspektiv med fokus på patientnytta, patientsäkerhet och kostnadseffektivitet?

Idag är modeller för sjukhusvård i hemmet på stark framväxt. ”Hospital at Home” (HaH) utvecklades 1995 av Johns Hopkins Medicine i USA och har sedan dess kunnat påvisa stora fördelar. Genom modern teknik och medicinska system för att hantera hälsodata på distans kan patienter, som normalt sett skulle behöva vara inlagda på sjukhus, i stället få motsvarande vård i hemmet. Något som numera även stöds av flera svenska statliga utredningar som har analyserat demografiska förändringar, teknikpotential och kostnadskontroll för sjukhusvård i hemmet.

Medverkande:
Boel Mörck, cdo, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Johan Bratt, chefsläkare, Region Stockholm
Thomas Lindén, statschefsläkare, Socialstyrelsen
Lena Strömberg, programdirektör, Medtech4Health
Margareta Haag, ordförande, Nätverket mot Cancer

Almedalsprogrammet

 

14.30 – 15.30 HUVUDARRANGÖR: MEDTECH4HEALTH, LIF, SWEDISH MEDTECH, RISE

Hur säkrar Life science industrin både människans och planetens hälsa?

Life science-industrin är en förutsättning för människans hälsa och en mycket viktig näring för Sverige, men finns det ett motsattsförhållande mellan människans och planetens hälsa?

Även om life science-industrin är avgörande för global hälsa, med de produkter den producerar och tillhandahåller för att behandla människor, kan den ha negativ påverkan på klimat och miljö. Kan vi behålla en konkurrenskraftig life science industri och samtidigt värna om friska ekosystem och klimatet?

Medverkande:
Jakob Rasch, public affairs manager, GSK
Lars Sandman, professor, Linköpings universitet
Olga Vinnare Pettersson, forskare, Uppsala universitet och Scilife Lab
Annika Svedberg, farmaci och kvalitetschef, Apoteket Hjärtat
Bengt Mattsson, policy manager, Lif – de forskande läkemedelsföretagen
Christina Jönsson, avdelningschef, RISE

Almedalsprogrammet

 

16.00 – 17.30 HUVUDARRANGÖR: LHC, REGION HALLAND, HÖGSKOLAN I HALMSTAD

Är det dags att rita om kartan för hur vi ser på data i vården?

Hur data ska kunna förbättra vården är ett evigt löfte och en stor utmaning. Hur kan vi använda data för att möta faktiska behov hos patienter och verksamheter?

IT-system, digitalisering, hälsodata och AI – återkommande lösningsförslag i vårddebatten som ofta leder till besvikelse och irritation. Hur kan vi se på och använda data för att möta faktiska behov hos patienter och verksamheter? Hur undviker vi att IT-satsningar blir eviga projekt, ofta isolerade från den verkliga sjukvården? Hur kan vi få till fungerande samverkan med näringslivet?

Vi inleder med lärdomar från organisationsforskningen kring olika syften med datainsamling, hur data används praktiskt, och förutsättningar för implementering på riktigt och spridning av goda exempel. Vi diskuterar möjligheter och utmaningar utifrån exempel på datadrivet arbete i Region Halland:

  • Vilka värden kan skapas av en algoritm som förutspår risk för hjärtsviktspatienters återinläggning?
  • Vita fläckar på hälsodatakartan suddas ut i forskning om vård över kommun-regiongränser
  • Rätt insatser i en tidigare del av vårdkedjan sparar resurser och bidrar på ett hållbart sätt till ökad hälsa

Tre exempel från praktiken i Halland:
Lina Lundgren, docent i hälsoteknologi, Högskolan i Halmstad
Magnus Clarin, FoU chef, Region Halland
Mattias Ohlsson, professor informationsteknologi, Högskolan i Halmstad

Medverkande:
Anna Krohwinkel, forskningschef, Stiftelsen Leading Health Care
Carolina Samuelsson, sjukhuschef, Region Halland
Max Herulf, stabschef, eHälsomyndigheten
Mårten Blix (M), policychef, Region Stockholm

Moderator:
Hans Winberg, generalsekreterare, Stiftelsen Leading Health Care

Almedalsprogrammet