Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Partnermöte

2012-08-30 @ 17:00 - 19:59

Risk att myndigheterna blir fler istället för färre

– olika syn på statens framtida roll inom hälso- och sjukvården

På partnermötet den 30 augusti blev diskussionen om vård- och omsorgsmyndigheternas funktion och organisation mycket livlig. Landshövding Stefan Carlsson, som just har utrett myndighetsstrukturen, menade att risken finns att det blir fler istället för färre myndigheter inom vård och omsorg.

– Eller så får vi, som jag uppfattar det, omotiverade sammanslagningar, sa Stefan Carlsson.

Några av de sammanslagningar som nämnts i debatten (efter att tillsynen brutits ut och en ny infrastrukturmyndighet bildats) är Socialstyrelsen och SBU, Läkemedelsverket och TLV samt Smittskyddsinstitutet och Folkhälsoinstitutet.
Stefan Carlssons utredning fick titeln ”Gör det enklare!”. Om det kommer att bli ”enklare” är i högsta grad osäkert. Utredaren föreslår att 12 myndigheter ska ersättas av fyra nya. Istället har socialdepartementet brutit ut två nya myndigheter ur den struktur som Stefan Carlsson beskriver.

När remissvaren på ”Gör det enklare” nu börjar komma in finns det några återkommande reflektioner, berättade Anna Krohwinkel Karlsson som är forskningsledare på Leading Health Care. Hon hade gått igenom och analyserat de hittills inkomna remissvaren:

– Flera kritiserar den korta remisstiden och att bildandet av två nya myndigheter görs innan helheten diskuterats.
– Det råder stor samsyn kring utredningens problemanalys. Men att en minskning av antalet myndigheter inte per automatik
åstadkommer samordning var en återkommande synpunkt, berättade Anna Krohwinkel Karlsson.

I diskussionen som följde var de två hetaste frågorna:
Hur mycket samordning mellan myndigheterna ska man sträva efter? Vilka problem uppstår när staten genom Socialdepartementet träffar alltfler specifika överenskommelser direkt med Sveriges Kommuner och Landsting?

LHC:s ordförande, professor Claes-Fredrik Helgesson, markerade att han hade en annan syn än utredaren på behovet av samordning, och betonade svårigheten att styra så komplexa system som hälso- och sjukvården:

– Det ligger faktiskt något stort i att olika myndigheter skickar olika styrsignaler. Det finns en risk att överenskommelserna
mellan departement och SKL blir en för stark röst med för många pekpinnar i samma riktning.

Sören Berg, som deltagit i utredningens kansli, påpekade den positiva funktion som riktlinjer ska ha – att de inte behöver följas till 100 procent men inte heller kan negligeras. Claes-Fredrik Helgesson betonade vikten av att de som arbetar lokalt finns med i processen. När han uttryckt detta utbröt en livlig diskussion om vad som ska förankras lokalt och vilka värden den förankringen tillför.

När LHC samlade ihop remissvaren inför partnermötet hade ännu inga av de berörda myndigheterna lämnat sina synpunkter på ”Gör det enklare!”. Remisstiden går ut den 21 september.

Anna Krohwinkels presentation från mötet

***

Fri diskussion på LHC:s partnermöten
Det är högt i tak när LHC arrangerar partnermöten. Eftersom partners företräder många olika intressen i hälso- och sjukvården är det viktigt att kunna erbjuda en plats för sådana diskussioner som det annars inte finns någon arena för. Partners ska kunna lufta sin mening i den mindre gruppen – utan att behöva stå till svars för lösryckta synpunkter. Därför redovisar vi inga direktcitat i referaten från partnermöten utom från inbjudna talare och LHC:s egna företrädare.

Detaljer

Datum:
2012-08-30
Tid:
17:00 - 19:59
Evenemang Kategori:

Plats

Stockholm, Sweden + Google Map