Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Almedalen 2012

2012-07-02 @ 14:00 - 15:30

Framtidens äldreomsorg: Styra med pengarna eller låta pengarna styra?

Vården och omsorgen om äldre präglas av bristande samordning. Till viss del beror det på hur ersättningssystemen ser ut. LHC har analyserat hur vedertagna modeller för vårdens och omsorgens styrning kan utmanas. Hur får vi till en styrning som fungerar bättre runt den äldre?

LHC:s första Almedalsseminarium inleddes med att generalsekreterare Hans Winberg och forskningsledare Anna Krohwinkel Karlsson presenterade rapporten ”På väg mot en värdefull styrning”, som tagits fram på uppdrag av regeringens äldresamordnare inom ramen för den miljardsatsning på sjuka äldre som görs under mandatperioden.

I rapporten dras slutsatsen att principerna för styrning av vård och omsorg måste revideras för att stödja ett situationsanpassat omhändertagande:

– Ekonomisk styrning bör utformas så att den möjliggör ett visst mått av flexibilitet i vardagsarbetet – även över organisationsgränser, menade Hans och hänvisade till den av LHC flitigt använda bilden av ett gymnastikgolv, där linjerna representerar olika styrimpulser som utförarna måste förhålla sig till på en och samma gång.

– Ändrade ersättningssystem är i sig inte tillräckliga för att uppnå samverkan, men ersättningssystemen borde åtminstone inte hindra samverkan, förklarade Anna.

– Den enhetsvisa ekonomistyrning vi har idag fungerar ofta som en snubbeltråd när de vårdprofessionella vill röra sig över golvet.

Presentationen fortsatte med en redogörelse för LHC:s förslag på hur styrningen bör förändras.

– Vi är inte så intresserade av att definiera den ”bästa” indikatorn för specifika ekonomiska incitament. Vårt fokus ligger istället på att hitta nya grunder för att fördela ansvar och ersättning som är gränsöverskridande och premierar det sammantagna resultatet av patientens väg genom systemet, snarare än produktionen inom varje enskild verksamhet.

(Läs mer om LHC:s arbete med ersättningssystem för en sammanhållen vård och omsorg via länkarna nedan.)

Till seminariets andra del hade LHC bjudit in Erik Bengtzboe (ordförande Muf) och Gabriel Wikström (ordförande Ssu) att ge sin syn på framtidens äldreomsorg. Dagens ungdomspolitiska ledare är ju de som kommer att ta hand om den förestående äldreboomen. Var ser de att de största utmaningarna ligger? Hur skulle de själva vilja bli omhändertagna, och hur kan och bör våra svenska system utvecklas för klara uppgiften?

Det blev ett konstruktivt samtal där flera centrala avvägningar såsom de mellan individualisering och likabehandling;konkurrensutsättning och kontinuitet; och kvalitetskontroll och innovationsutrymme kom upp på bordet. I fråga om möjligheterna till ett situationsanpassat omhändertagande nämndes både privat tilläggsfinansiering såväl som förbättrat brukarinflytande i det dagliga tjänsteutövandet som möjliga vägar framåt.

De fick också frågan hur man kan få människor att i större utsträckning intressera sig för vårdyrket. Båda två nämnde högre löner och bättre lönespridning, större utvecklingsmöjligheter inom yrket och möjligheten till heltids-/deltidsarbete. Man måste också jobba aktivt med ledarskapet och för att bekämpa de fördomar som finns mot att jobba med människor, menade ungdomspolitikerna.

LHC:s presentation vid Almedalsseminariet

Sammanfattning av LHC:s arbete med ersättningssystem

Publiken_äldre

Detaljer

Datum:
2012-07-02
Tid:
14:00 - 15:30
Evenemang Kategori:

Plats

Visby, Sweden + Google Map