LHC har ett partnernätverk med verksamma praktiker från ett 20-tal organisationer; myndigheter, beställarorganisationer, utförare, professionsförbund, patientföreningar, branschorgan och läkemedelsbolag. Hos LHC blir du del av ett brett nätverk som belyser helhetsperspektivet. Olika aktörers intressen och LHCs kunskap tillsammans med ett diskussionsklimat med högt i tak ger en ny typ av samtal och problematisering kring de frågor som rör hälso- och sjukvården.
I artikelserien Tre snabba till en partner möter vi aktörer från LHCs partnernätverk, och ber dem berätta lite kring de frågor de driver just nu, vad de anser vara knäckfrågan i vården, samt vad de får ut av att vara partner till LHC. Först ut har vi talat med Carina Olson, vd och koncernchef på Praktikertjänst.
Vad fokuserar du på just nu?
För mig innebär den här hösten massor av resor runt om i landet för att träffa våra delägare och medarbetare. Hälso- och sjukvården och tandvården, men också samhället i stort, står inför en rad stora utmaningar kommande år och därför gör jag och Praktikertjänsts ordförande Urban Englund nedslag på 15 olika orter i augusti och september.
På agendan står hur vi gemensamt rustar Praktikertjänst för kommande generationer och fortsätter att verka för en långsiktigt hållbar vård över hela landet.
Utöver alla ägarmöten så fokuserar vi på tillväxt och under september öppnar vi fyra helt nya verksamheter – vårdcentraler i Arlöv, Borås och Karlskoga samt en tandvårdsmottagning i Nora.
Vilken är den viktigaste knäckfrågan i vården?
Den absolut största är ju omställningen till en god och nära vård som både regeringar och regionpolitiker varit överens om i många år. Dessutom oavsett partifärg. Därför är det oerhört frustrerande att knappt något händer, och det trots över 16 miljarder kronor i tillskott från regeringen mellan 2020 och 2024. Det är ett svidande underbetyg till landets beslutsfattare i hälso- och sjukvården.
Utöver den knäckfrågan har vi ju också omställningsplanen i Region Stockholm, bristande finansiering av barn- och ungdomstandvården och svårigheter för i stort sett alla aktörer i vården att rekrytera medarbetare utanför de största städerna, vilket bidrar till att vården över landet knappast är jämlik. Här finns mer att göra för alla aktörer!
Vad har du för nytta av att vara partner till LHC i relation till de frågor du driver?
LHC ger ett sammanhang för oss att diskutera många av de viktiga frågor som hälso- och sjukvården står inför. Alltifrån styrningsfrågor till enskilda forskningsprojekt som vi kan inspireras av. Dessutom bygger det viktiga nätverk mellan LHCs olika partners, som i sin tur både utvecklar oss som bolag och som vårdgivare.
Är du intresserad av att gå med i LHCs partnergrupp? Tveka inte att kontakta oss.