LHC Perspektiv

En plats för att visa på perspektiven.

  • PERSPEKTIV: LHC

Tre intervjuer från årets Almedalsvecka

Av Malin Strandqvist
Kommunikationsansvarig, LHC

Med november på ingång kan det vara härligt att få tänka tillbaka lite på sommaren, och för LHC betyder det självklart att lyfta upp några guldkorn från den Almedalsvecka som gick av stapeln i slutet av juni i år. Under 2024 års Almedalsvecka bjöd LHC, inom ramen för Tillsammans: Vård och politik, in till tre tema-seminarium: Huvudmannaskap, Innovation och Beredskap.

Tillsammans: Vård & Politik är en mötesplats för välfärdspolitisk dialog om framtidens hälsa, vård och omsorg, med tyngdpunkt i öppna och perspektivskapande samtal, högt i tak och rika möjligheter till värdefulla möten. Det är en arena LHC har tillsammans med Lif, Swedish Medtech och Medtech4Health.

Deltog i diskussionerna under dessa tre seminarium gjorde bland annat politiker, sakkunniga samt representanter från flertalet patientorganisationer. Efter varje seminarium fick vi möjlighet att tala med en medverkande för att ta del av deras reflektioner efter diskussionen som varit.

Tema: Huvudmannaskap

Vem ska vara huvudman för vården – spelar det någon roll? 

Huvudmannaskapet har seglat upp som en av de viktigaste reformfrågorna inom hälso- och sjukvården. Men vad innebär egentligen huvudmannaskap, och kan ett förändrat huvudmannaskap påverka centrala processer som nära vård, försörjning av läkemedel, teknik och kompetens?

Efter seminariet fick vi äran att tala med Fredrik Lundh Sammeli (S). Såhär lät hans reflektioner:

Tema: Innovation

1 miljard till innovativa behandlingar – så blir värdet för patient och vård.

Ansträngd ekonomi i regioner och kommuner samt ett ökat patienttryck för ökad vårdtillgänglighet och demografiska utmaningar kräver innovativa lösningar. Hur kan vi investera klokt och stödja omställningen av vård och omsorg samtidigt som stark tillväxt skapas för Sverige?

Efter seminariet talade vi med Anna Mannfalk (M). Hennes tankar gick såhär:

Tema: Beredskap

Sverige är med i Nato, vad betyder det för hälso- och sjukvården?

I en värld där hoten mot samhällsstabiliteten ökar är det avgörande att hälso- och sjukvården, läkemedels-, medicinteknikbranschen och försvaret samverkar. Detta för att skapa en robust och framtidssäkrad hälso- och sjukvård nu i fredstid, för att stärka beredskapen i händelse av kris och krig.

Vi fångade Claes Ivgren (generalläkare, Försvarsmakten) för att lyssna till vad han tog med sig från diskussionerna:

 

För att en gång för alla stänga kapitlet Almedalen för detta år vill vi till sist dela med oss av LHCs egen sammanfattning, där generalsekreterare Hans Winberg och forskningschef Anna Krohwinkel delar sina egna reflektioner kring vad de tagit med sig från veckan som gått:

Med detta sagt lämnar vi nu sommaren och återgår till oktobers sista dagar!

Tillbaka till artiklar