För tredje året i rad samverkade Leading Health Care med Lif, Swedish Medtech, Medtech4Health och patientorganisationer i Almedalen under det gemensamma paraplyet Tillsammans: Vård & Politik. 2024 års huvudteman var huvudmannaskap, innovation och beredskap. Det sammantagna programmet innehöll 17 programpunkter över tre dagar som totalt samlade nästan 100 (!) aktiva medverkande och en stor publik. Otvetydigt ett av de mest ambitiösa och välbesökta sammanhållna programmen på vårdområdet i Almedalen i år.
Ett sammanfattande intryck är att Almedalen lever och har levt upp igen efter några utmanande år. Det känns roligt eftersom en av LHCs starka sidor alltid har varit att katalysera intressanta och levande samtal om krångliga frågor. Eller om frågor som ofta överförenklas och där vi gärna bidrar till att vrida och vända på perspektiven. Ett exempel på detta var våra populära frukostpaneler där politiker fick fråga ut experter i vårdsystemfrågor (snarare än tvärtom). Det blev tydligt att många förtroendevalda gärna vill gå bakom slagorden och att vi kan erbjuda nya glasögon för att se på gamla återkommande problem på nya modernare sätt.
Ett annat av LHCs signum är att dissekera populära begrepp som annars riskerar att trivialisera debatten. Ett exempel på detta var vårt första Almedalseminarium med titeln ”Vem ska vara huvudman för vården – och spelar det nån roll?”. Snarare än ta ställning för eller emot förstatligande erbjöd vi en dissekering av begreppet huvudmannaskap och vad det egentligen är som den aktuella utredningen på temat ska och kan göra. Vilka funktioner inom hälso- och sjukvårdssystemet inbegrips egentligen? Huvudmannaskap är en av många ingångar till styrning som erbjuder vissa verktyg och påverkansmöjligheter, men inte är en lösning för allt. Exempelvis, vilka typer av ojämlikheter skulle faktiskt kunna förbättras av ett huvudmannaskapsbyte (och var det inte är relevant)? Diskussionerna visade att sådana grundläggande frågor är viktiga att reda ut då man annars lätt hamnar i falska förhoppningar eller (värre) tar till missriktade grepp. LHC jobbar vidare på temat i höst med konkreta demonstrationscase inom vår Skuggutredning.
Nya perspektiv avslutade även vårt avslutande Almedalsseminarium med titeln ”Är det dags att rita om kartan för hur vi ser på data i vården”? som arrangerades tillsammans med Region Halland och Högskolan i Halmstad. IT-system, digitalisering, hälsodata och AI är återkommande lösningsförslag i vårddebatten som lika ofta leder till besvikelse och irritation i det praktiska genomförandet. Seminariet blev ett lyckat exempel på hur forskare, verksamhetsansvariga inom vården, representanter från myndighetssidan och politiker kan samtala konstruktivt och realistiskt, utan övertro men med ändamålsenlighet i fokus. En slutsats är att inte ens i den digitala världen finns några universallösningar, utan data behöver användas pragmatiskt och med lokal analys för att möta faktiska behov hos patienter och verksamheter.
Vi tackar alla medverkande för ännu ett lyckat Almedalen och ser fram emot att jobba vidare på våra hjärteteman med nya insikter och kontakter i höst!