LHC Perspektiv

En plats för att visa på perspektiven.

  • PERSPEKTIV: LHC

Lär känna styrelsen: Anders Blanck

Av Hans Winberg
Generalsekreterare, LHC

LHC har en namnkunnig styrelse med stor samlad erfarenhet från olika delar av hälso- och sjukvårdssystemet, life science och samhällsvetenskaplig forskning, som vi i en serie artiklar tänkte lära känna lite närmare. Först ut har vi talat med LHCs styrelseordförande Anders Blanck (senior advisor & fd vd LiF – de forskande läkemedelsföretagen) och låtit honom berätta lite kring vad han får ut av att engagera sig i LHC.

Varför engagerar du dig i LHC?

En viktig anledning till att jag engagerar mig i LHC är att svensk vård är värd en bättre diskussion och därför behövs LHC. LHC är ett partnerskap som samlar många olika aspekter och intressen för att gemensamt försöka hitta lösningar för att göra svensk vård bättre. Inom LHC vrider och vänder vi på olika frågeställningar och utmaningar för att försöka hitta hållbara lösningar som kan accepteras av många, helst alla. Vården är en mångfacetterad verksamhet med många starka intressenter och professioner inblandade så det handlar ofta om att ställa de rätta frågorna, snarare än att sträva efter de enkla, snabba och oftast kortsiktiga lösningarna. En viktig del i LHCs ansats är att alltid använda ett vetenskapligt förhållningssätt i analysen av vårdens svåra och komplexa policyfrågor och det är för mig det unika med LHC.

Vad tycker du är viktigt för vården?

Vården har många utmaningar men det är också en fantastisk samhällssektor som starkt bidrar till vår välfärd. Givet att vården är så mångfacetterad är det viktigt att försöka se helheten samtidigt som vi behöver tänka nytt och inte köra på i gamla hjulspår. Vi löser inte dagens och framtidens utmaningar med gårdagens lösningar. Jag kan tycka att det är lite för svart-vita beskrivningar av hur det egentligen står till i vården, men sanningen är nog ofta mer komplicerad än så. Det finns en tendens att förenkla frågor lite för mycket och ibland politisera diskussionen lite väl mycket. Jag tror att lösningarna ligger i att tänka både nationellt och lokalt – inte bara det ena, och att tänka både offentligt och privat, inte bara det ena. Alla goda krafter behöver tas tillvara och vi har inte råd att utesluta någon som vill bidra till en positiv utveckling.

Tillbaka till artiklar